Tips voor het isoleren van de vloer

Het isoleren van het huis brengt vele voordelen met zich mee die vaak over het hoofd worden gezien. Een lagere energierekening, een beter wooncomfort, het is beter voor het milieu en verhoogt de woningwaarde. Woningen van voor 1980 zijn over het algemeen slecht geïsoleerd. Hoe minder warmte naar buiten ontsnapt, hoe minder hard jouw verwarming hoeft te werken. Hoe minder warmte er binnen komt tijdens de hete zomerdag, hoe koeler en aangenamer het in huis blijft. Vanaf 2050 is het streven om geheel Nederland aardgasvrij te hebben. Bouwen en wonen veranderd waar jij alvast voorbereidingen voor kunt treffen door je huis te isoleren. We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

Check de huidige isolatiewaarde van de vloer

Alvorens de stap te zetten en fanatiek de boel te gaan isoleren is het zaak om te gaan onderzoeken of er al isolatie is aangebracht in jouw woning en wat de staat hiervan is. Vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn; Zijn er reeds vochtproblemen ontstaan? Is er houtrot aanwezig, of heb je viltjes stoelen nodig? Is de huidige isolatie nog niet vergaan? Is de isolatiewaarde van de momenteel aanwezige isolatie dermate laag dat het vervangen moet worden? Nodig desnoods een deskundige of isolatie expert in om een idee te krijgen van de huidige staat en wat er bereikt kan worden. Zo kun je beter beslissen wat voor vloerisolatie je nodig hebt en weet je ook welk budget je ervoor vrij moet maken.

Wat voor vloerisolatie gebruiken

De manier waarop je gaat isoleren is afhankelijk van waar en in hoeverre je de woning wilt gaan isoleren. Voel je tocht onder de deur door binnen treden? Plaats een tochtstrip of meubelwielen. Een geïsoleerde kantplank is ook een optie. Deze dient als een koudebrug en worden geplaatst om deze koudebruggen op te heffen in vloerconstructies. Een overgang tussen het kozijn en het metselwerk of de fundering, als afwerking onder het raam of deurkozijn maar ook bij schuifpuien. Deze worden geplaatst op de fundering of op het metselwerk ter hoogte van het maaiveld.

Vloerisolatie

Monteer isolatie zoals steenwol of glaswol indien het een houten vloer is en er een kruipruimte onder zit. Dankzij de ademende structuur van deze minerale wol voorkom je vochtproblemen. Betonvloer met kruipruimte Een betonvloer met kruipruimte isoleren doe je met een harde kunststof isolatieplaat die tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst kan worden. Denk hierbij aan PIR platen, EPS of XPS isolatieplaten. De twee laatst genoemden zijn over het algemeen wat goedkoper maar dienen in een dikke omvang geplaatst te worden wil je dezelfde isolatiewaarde als PIR bereiken. XPS wordt ook wel gebruikt voor het isoleren plat dak buitenzijde. Houten vloer zonder kruipruimte Vloeren zonder kruipruimte die van hout gemaakt zijn kunnen geïsoleerd worden met steenwol, glaswol of houtvezelplaten.

Dit kan zowel bovenop de bestaande vloer of eronder.

Waarbij bovenop een bestaande vloer vaak PIR gebruikt wordt om te isoleren. Houdt er wel rekening mee dat er nadien wel een nieuwe vloerbedekking of laminaat vloer ingelegd dient te worden. Betonvloer zonder kruipruimte De isolatie wordt altijd bovenop de vloer geplaatst indien de vloer zonder kruipruimte uit beton bestaat. PIR, steenwol platen, EPS of XPS kunnen hiervoor een oplossing bieden. PIR is hierbij de meest slanke maar wel de duurdere isolatiesoort. XPS en EPS zijn goedkoper waarbij XPS erg drukvast is, wat het ideaal maakt voor vloerisolatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *